Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Moda + inovacija = Sleep Week

14.09.2023.

Sleep Week OREA

Šta se to krije iza brenda Sleep Week? Na prvi pogled su to možda samo obični odjevni predmeti izrađeni od svile. Međutim zagrebemo li ispod površine otkrivamo kako je brend nastao i šta ga to čini posebnim i jedinstvenim.

Vjerujemo da se velika većina vas prilikom kupovine proizvoda zapita koji je sastav proizvoda, kako je to nešto napravljeno i koja je priča iza svega toga. Ovo su pitanja koja premotavamo u svojoj glavi posebno prilikom kupovine ručno rađenih proizvoda imajući u vidu da se često ne radi o masovnoj proizvodnji. To nas podsjeća na činjenicu da su stvari koje kupujemo izrađene „baš“ za nas nakon što kliknemo na dugme „dodaj u korpu“.

Sleep Week brend je nastao iz hobija i potrebe“, navodi Tamara, osnivačica brenda. Kao neko ko je vodio bitku sa ekcemom tj. dermatitisom nailazila je na probleme prilikom odabira odjeće i materijala. Nekvalitetni materijali su često pogoršavali stanje. Kao rješenje problema nastaje Sleep Week brend u Bijeljini.

Sleep Week proizvodi su izrađeni od svile koja spada u materijale „nove generacije“. Svila koja se koristi je napravljena od narandžine kore. Njena upotreba teži zero-waste proizvodnji – tj. proizvodnji bez otpada. Svilu od narandžine kore Tamara nabavlja iz Indije jer je na našim prostorima nema. Upravo je nabavka materijala jedan od najvećih izazova sa kojim se Sleep Week suočava. Motivacija da nastave dalje leži u želji da doprinesu smanjenju konzumerizma i povećanju svijesti o sporoj modi – tzv. slow fashion-u.

U fast fashion brzoj modnoj industriji zagađenju okoliša znatno doprinosi sama obrada materijala. Treba imati na umu da je nakon naftne industrije, modna industrija najveći zagađivač na svijetu. Zato Sleep Week tim kupuje materijale obojene prirodnim bojama čime opet podižu svijest o slow fashion-u, waste managementu i zero-waste proizvodnji.

Govoreći o inovacijama nemoguće je ne spomenuti inovaciju u tehničkom smislu koja ovaj brend izdvaja od ostalih, a to je korištenje NFC oznake umjesto standardnih etiketa na odjeći. NFC tehnologijom je moguće vidjeti detalje o proizvodu kao što su sastav, veličina, način održavanja - u suštini sve ono što je dostupno na standardnoj etiketi. Međutim, ono što daje prednost NFC oznaci je štednja energije i smanjena proizvodnja ugljen-dioksida. Prilikom razgovora sa Tamarom otkrili smo i buduće planove vezane za razvoj NFC čipa na Sleep Week proizvodima. Plan je da sa razvojem meta verse-a se ažuriraju i podaci dostupni skeniranjem NFC čipa na proizvodima. Ideja je da se odjevni predmeti mogu isprobati na 3D modelima. Kako bi išli u korak s vremenom, zamisao je da Sleep Week brend u svoje modele već usadi tu mogućnost, te da isprobavanje na 3D modelima bude moguće čim dođe i do većeg razvoja meta verse-a.

Sleep Week brend nije samo još jedan u nizu proizvođača odjeće od svile. On predstavlja simbol inovacije, održivosti i posvećenosti kvalitetu.

Ovaj brend se zalaže za zero-waste proizvodnju, korištenjem prirodnih boja, i implementaciju NFC tehnologije kako bi kupcima pružio transparentnost i omogućio bolje donošenje odluka. Sve ovo čini Sleep Week brend super izborom za kvalitetne i inovativne odjevne komade.

Budite i vi dio ove priče i podržite budućnost mode koja je ekološki odgovorna i tehnološki napredna. Sleep Week trgovinu možete pronaći na oreabazaar.com